torsdag 26 februari 2009

Antonios köttfärssås

Recept från Anna Bergenström (kokboksguru). Den absolut godaste köttfärssås vi vet! Förutom elvaåringen då, som hädar genom att föredra skolans köttfärssås. Det blir väldigt mycket sås, men den går bra att frysa in.

Antonios köttfärssås

Ca 10 port

5 gula lökar
150 g rotselleri
Några msk olivolja
1 kilo köttfärs
2 burkar hela tomater (á 400g)
3 dl vatten
2-3 buljongtärningar (mörk oxbuljong 2 st brukar jag ta)
2-3 dl rött el vitt vin (och ett glas till kocken!)
1 dl tomatpuré
1 tsk socker
2 tsk salt ev.
Nymald svartpeppar
2 msk smulad torkad oregano el basilika
4 vitlöksklyftor
2 dl vispgrädde

Skala och finhacka löken. Skala och skär sellerin i små tärningar. Fräs lök och selleri i lite av oljan i en stekpanna och flytta sedan över till en rymlig gryta (4 liters gjutjärnsgryta passar perfekt – det blir mycket sås!).

Bryn lite av köttfärsen i taget i stekpannan. Lägg efter hand över det frästa i grytan. Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll skyn i grytan. Häll i tomater med spad och späd med vatten. Vänta med resten av ingredienserna!

Koka såsen på svag värme med locket på glänt i ca 1½ timme. Rör om ibland. Lägg efter halva koktiden i buljongtärningar, vin, tomatpuré, oregano, socker, samt s & p. Späd ev med mer vatten om det behövs. Smaksätt på slutet med pressad vitlök och ev mer örtkryddor. Häll i grädden och koka sista kvarten utan lock så att såsen kokar ihop och blir ganska tjock. Smaka av såsen. Serveras med spagetti, nyriven parmesan och gärna nybakad focaccia. INGEN jävla ketchup!

Det är jobbigt att hacka 5 lökar...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar