torsdag 26 februari 2009

Mustig viltgryta

Jättegod gryta, perfekt sportlovsmat! Går bra att laga i förväg och värma upp. Noja inte över decilitern socker. Det blir inte ens en msk/portion och det är inte direkt någon vardagsgryta.

Mustig viltgryta

8 port

1,5 kg benfritt kött av bog eller ytterlår (vi brukar laga på nöt- eller älgkött)
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 st morot
75 g rotselleri
1 st röd spansk pepparfrukt
2 msk smör
2 msk neutral olja
1 st kanelstång
2 st stjärnanis
1 st lagerblad
1 dl strösocker
1 dl balsamvinäger
5 dl vatten
5 msk koncentrerad kalvfond
2 msk maizena majsstärkelse

Tillbehör
300 g broccolibuketter
potatismos, med svamp (el pressad potatis med snabbfrästa kantareller vid sidan av)

1. Ansa och skär köttet i 4x4 cm stora bitar.
2. Skala och hacka lök och vitlök, skala och tärna morot och selleri. Kärna ur och finhacka pepparfrukten.
3. Hetta upp hälften av vardera smör och olja i en gryta. Salta, peppra och bryn köttet i omgångar och ta upp efter hand.
4. Tillsätt resten av smör och olja och fräs grönsaker och kryddor ett par minuter. Tillsätt köttet och rör om. Ställ åt sidan.
5. Smält sockret i en stor kastrull på medelstark värme tills det är ljusbrunt. Passa noga. Dra kastrullen åt sidan och häll i balsamvinäger, vatten och fond. Koka upp under omrörning tills sockret smält i botten.
6. Häll såsen över köttet. Lägg på lock och låt sjuda ca 1 timme tills köttet känns mört.

- Hit kan förberedas -

7. Rör ut majsstärkelsen i vattnet (lika delar vatten som majsstärkelse) och rör ner i den sjudande grytan. Koka upp under omrörning.
8. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och sjud broccolibuketterna ca 3 min. Häll av vattnet och rör ner dem i grytan. Servera med gratinerat potatismos med svamp.

Receptet är från Allt om mat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar