söndag 15 mars 2009

Pizza med rödlök, chèvre & timjan

Gårdagens vuxenmiddag. Barnen fick vanlig tråkpizza med pizzasås, rökt strimlad skinka och mozzarella. Vi köper ogärna produkter från Euroshopper, men just mozzarellan är helt okej om den ändå bara ska smälta på en pizza. Mozzarella går bra att bara "dra isär" direkt över pizzan.

Ett rött ekologiskt vin som var riktigt bra; Zeta Merlot Cabernet
-07 (nr 2180). Ett bra budgetvin till tex pizza och pasta!

Pizza med rödlök, chèvre & timjan
Gör pizzadeg efter valfritt recept. Rödlöksröra lagom till en plåtstor pizza:

4 medelstora rödlökar
1 msk olivolja
1 msk farinsocker
2 msk balsamvinäger
salt & nymald svartpeppar
200 g getost (chèvre)
½ kruka färsk timjan el 1 tsk torkad

Skiva rödlöken tunt och fräs den mjuk i olja. Torkad timjan kan gärna få fräsa med lite på slutet. Tillsätt farinsocker och balsamvinäger och koka ihop ca 5 min. Smaka av med salt och peppar. Fördela löken över en pizzabotten. Smula över getosten. Repa av färsk timjan och strö över pizzorna. Gräddas i ca 15 min, 225°. Ringla ev en aning olivolja över pizzan efter gräddning. Serveras gärna med sallad.

Pizzadeg special

Till en plåt:

25 g jäst (½ paket)
2½ dl vatten (ljummet)
½ dl olivolja
5-6 dl vetemjöl special
En nypa socker
½ tsk salt

Lös upp jästen i vattnet. Blanda i olivoljan. Tillsätt salt, socker och mjöl. Häll inte i hela mängden mjöl på en gång, utan blanda i stegvis. Knåda degen i degblandare i fem minuter (eller för hand i en kvart). Täck över degen och låt jäsa i en timme. Just den här degen kan kavlas/plattas ut direkt på plåten. Pizzan lossnar ändå!

Et finalement, douze point pour "Tingeling goes Russia"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar