söndag 26 juli 2009

Lammtagine

Idag blev det lammtagine, stor bulgur och favoritfocaccian till middag. Taginen tar en stund att laga, men är egentligen inte särskilt krånglig. Receptet kommer från ett forum på nätet. Jag vill gärna ge lite cred till receptskaparen, vars receptsida man hittar här. Jag har ändrat en aning på receptet. Spiskummin och saffran ger änu bättre smak ifrån sig om de får fräsa med en stund i olivolja tillsammans med löken. Medelbetyget har jag ingen aning om vad det blev. Lammtaginen har funnits med på matsedeln i några år och middagsgäster brukar inte bli besvikna!

Vi drack Gnarly Head -07 till grytan. Zinfandel är en druva som jag gillar i vin. Den vinallvetande svärfadern har upplyst mig om att zinfandel är samma druva som primitivo. Den heter zinfandel i USA och primitivo i Italien. Cline Zinfandel är ett annat favoritvin. 7 Deadly Zins blev vi däremot lite besvikna på.

Lammtagine

till många (6-8 minst)

1,5 kg lamm- eller nötkött, skuret i ca 4x4 cm stora tärningar
Olivolja eller rapsolja
2 grovt hackade lökar
5 vitlöksklyftor, skalade och hackade
½ msk spiskummin
1 påse saffran (0,5 g)
3-4 msk tomatpuré
6 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
3 lagerblad
½ msk kanel
1 tsk sambal oelek
ev salt
1 tsk nymald svartpeppar
4-5 soltorkade tomater i strimlor

rivet skal och saft av 1 citron (eller apelsin)
16 aprikoser
några kvistar färsk rosmarin
4-5 tomater, urkärnade, i tärningar (skär man vid ekvatorn är det lättare att kärna ur)
1 msk muscovadosocker, råsocker eller honung

Bryn köttet i omgångar i lite olja i en stor stekgryta (helst gjutjärnsgryta), lägg åt sidan så länge. Bryn sedan löken och vitlöken lätt i lite mer olja. Låt spiskummin och saffran fräsa med lite på slutet. Tillsätt tomatpurén och låt den rostas en aning innan köttet tillsätts. Tillsätt vatten, buljongtärningar, kryddor och de soltorkade tomaterna. Låt puttra i ca 50 minuter utan lock – rör om då och då. Ta upp en bit kött och kontrollera att det är mört.

Tillsätt citronen, aprikoserna och rosmarinen och låt puttra ytterligare 10 minuter. Tillsätt tomaterna och låt puttra en sista 5 minuter. Smaka av med lite socker eller honung, samt ev mer sambal.

Servera med bulgur eller couscous, bröd och sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar