tisdag 24 maj 2011

Grön fiskgryta LCHF

Jättegod fiskgryta enligt mig! Barnen var dock av en annan åsikt. Jag frågade barn nr 2 om hur grytan hade kunnat bli bättre. "Med pasta, kyckling och parmesan!" Barnen åt potatis till grytan och jag åt den som soppa. De hade nog uppskattat bröd till, men jag hann inte baka. Receptet hittade jag här, men jag lagade vår vanliga aioli till.

Medelbetyget blev 2,8 av 5. Inget vidare betyg från sönerna alltså... Jag själv gav 4, men snuddade vid 5. Maken extraknäcker som fotbollstränare för barn nr 3, så han hann inte äta innan träningen. Stackars honom! Någon har visst snott de flesta av räkorna, oops ;-)

Grön fiskgryta

4–6 portioner

50 gram smör
400 gram vit fisk, färsk eller fryst upptinad
1 burk räkor i lag eller motsvarande färska/tinade skalade
300 gram bladspenat, fryst eller färsk
10 cm purjolök i strimlor
ev ½ zucchini om man ändå har en över, skivas eller kvartas
1 vitlöksklyfta, pressa eller finhacka
2–3 msk philadelphiaost
2–3 dl vitt vin (matlagningsvin går fint)
2–3 dl grädde
salt och peppar
cayennepeppar

Aioli

1 dl majonnäs
2 dl crème fraiche (fet om man vill äta LCHF)
2-3 pressade vitlöksklyftor
hackad persilja

Låt purjo, vitlök och den eventuella zucchinin svettas i smöret utan att det tar färg. Tillsätt spenat och låt puttra några minuter. Rör ner philadelphiaosten. Slå i den mindre mängden vin och grädde och låt sjuda i fem minuter på mellanvärme. Önskas tunnare soppa tillsätts hela mängden vätska. Späd eventuellt med spad från räkorna. Skär under tiden fisken i jämna kuber. Lägg fisken i soppan, salta och låt sjuda under lock på svag värme i 8–10 minuter. Smaka av med vanlig peppar och en gnutta cayennepeppar. Dra av grytan från plattan och blanda ner räkorna.

Till aiolin: Bara blanda ihop ingredienserna.


måndag 23 maj 2011

Passproblem, packningspanik & en gnutta vulkan

Insåg till min fasa att mitt pass precis gått ut! Det var mindre bra, för man får visst inte åka till England utan pass. Som tur var gick det supernabbt hos polisen i morse och passet är klart på några få dagar. Känner mig lugnare nu! Hade varit surt att pröjsa för ett tillfälligt pass. Man kan ha annat skoj för de slantarna.

Packningspaniken måste jag brottas med snarast. Jag är häpnadsväckande usel på att packa lite. Lite valmöjligheter måste man väl få ha? Klänning i spöregn (man vet aldrig...) är ingen höjdare och tänk om jag inte alls känner mig randig utan faktiskt hade behövt något blommigt!? Och blommigt kräver helt andra skor än randigt. Maken kan packa två par skor och vara nöjd. Men va!? Då måste man välja bort högklackat till förmån för promenadvänliga lågskor. Jag frågade maken om man ville resa med rockbejben, retrobejben eller hippien. Han hade inga svar på den frågan, eller så fann han frågan absurd.

Och innan man ens letat fram resväskan ska man börja oroa sig över en jäkla vulkan! Vi har ju fixat fantastiska barnvakter och ska resa utan barn!

Blomkålspannacotta med löjrom

Pannacotta låter efterrättigt. Pannacotta med blomkål låter rätt udda. Fel liksom. Nästan lite svårt att våga smaka först faktiskt... Jag halverade receptet från Drömhem & Trädgård. Om man gillar blomkål och löjrom är det en himla lättfixad och somrig förrätt!

Blomkålspannacotta med löjrom

4 port som förrätt

100 g blomkålsbuketter
1 1/4 dl grädde
1 gelatinblad
1 dl turkisk yoghurt 10%
½ dl hackad dill
salt & nymalen vitpeppar

Garnering
ca 25 g löjrom
hackad rödlök
dill

Dela blomkålen i mycket små buketter. Koka dem mjuka i grädden under lock, 5–10 minuter. Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten cirka 5 minuter. Lyft upp gelatinet och rör ner det i blomkålsgrädden. Blanda i yoghurt och dill och smaka av med salt och peppar. Häll smeten i 4 små koppar eller glas, som vardera rymmer drygt 1/2 dl. Låt pannacottan stelna i kylen minst 4 timmar. Garnera med en klick löjrom, hackad rödlök och dill.


fredag 20 maj 2011

Delrapport 6 2/3

Det här med delrapporter var visst inte min starka sida. Blev det 6 kilo på 6 veckor? Nix, men det blev -3,3 kilon och -3,5 cm i midjan. Midjemåttet är 1,5 cm mindre än jag öht trodde var möjligt! Ett sådant midjemått har jag aldrig haft efter allt barnafödande, hur mycket jag än tränat. Har heller inte haft migrän alls under dessa snart sju veckor! Rekord!

Just nu läser jag "Nytt liv med riktig mat: frisk med LCHF" av norska författaren/läkaren Sofie Hexeberg. Boken är otroligt intressant, men betydligt segare att läsa än "Matrevolutionen". Enligt Hexeberg tappar man mer i vikt med LCHF-kost, ju högre BMI man har. Mitt BMI har aldrig varit särskilt högt ens innan LCHF. Mina tre kilon hittills kan jag således känna mig nöjd med.

Fusk då? Ingen pasta, ris, potatis, bröd, godis, chips eller ostbollar sedan slutet av mars. Socker har jag verkligen försökt undvika. Ingen kaka till eftermiddagskaffet, men däremot kakor vid några enstaka tillfällen (chokladtårta i påskas, prinsesstårta på en födelsedag och fika på lindy hopen).

Förra helgen var det dax för näst äldste sonens fylla-tonåring-middag på italiensk restaurang. Jag kände att jag förtjänat ett stort fusk och beställde chokladterrin med körsbär till efterrätt. Den var god, men jäkligt söt och jag åt upp nästan allt. Idiotiskt gjort. Fick huvudvärk redan samma kväll, hade galet ont i magen hela natten och sov uselt. Det tog två dygn för huvudvärken att ge sig. Att vara fri från huvudvärk i sex veckor, men drabbas när man äter mycket socker gör mig rätt förskräckt faktiskt. Har inga direkta planer på att göra om försöket... Det blir fortsatt LCHF för min del.

tisdag 17 maj 2011

Den gamla hunden sitter ;-)

Svärmodern fick låna "Matrevolutionen" av mig. Även hon sträckläste den och blev rent förskräckt. Från att ha testat många lågkaloridieter lägger hon nu om kosten totalt! Mina förhoppningar var främst att hon skulle fatta varför jag äter som jag gör, men han var visst en baddare på övertalning den där kostdoktorn! Vem vet, snart kanske hela släkten går med i sekten!?

Nå't slags thailändsk fiskgryta

Den enda fisk som egentligen uppskattas här hemma är lax. Ibland vet jag knappt varför jag lagar annan fisk... För ett tag sedan lagade jag fisk med kokos & lime. Den var alldeles för mesigt kryddad för oss och det var ingen större mening med att laga fisken i ugn. Idag blev det något slags thailändsk fiskgryta, med inspiration från kokoslimefisken. Hyfsat medelbetyg för att vara annan fisk än lax; 3,2 av 5.

Thailändsk fiskgryta

4-6 port

800 g rödspätta (tinad)
1 röd lök, klyftas
1-2 vitlöksklyftor, hackas eller pressas
2-3 citrongräs, tryck till hårt med sidan av kniven och hacka sedan
1 chili, hackas
1-2 tsk grön currypasta
1 röd paprika, strimlas
1 gul paprika, strimlas
1 påse babyspenat ca 60 g
½ burk kokosmjölk á 400 ml (resten kan frysas in)
1 pkt coconut cream 250 ml
2 msk fisksås

Fräs lök, vitlök, chili och citrongräs en stund i olja. Tillsätt paprika och currypasta och fräs lite till. Häll på kokosmjölk och coconut cream. Koka upp och smaka av med fiskås och ev mer currypasta. Salta och peppra rödspättefiléerna och lägg ihop dem två och två (hade tänkt rulla ihop dem, men orka...). Koka fisken tills den är klar. Vänd ner spenaten ett par minuter på slutet. Resten av familjen åt ris till och jag tog extra mycket av spenaten.

onsdag 11 maj 2011

Va, finns det knappar!?

Vi har haft svärmoderns bil till låns ett tag. Den är röd och trevlig att köra. Hon har haft den i sisådär fem år. Bra ljud i högtalarna är det också, men det tog en stund att hitta knapparna som man byter låt med. Knapparna var för tusan på ratten! Udda, men fiffigt ställe!

Småskrattande erkände jag för maken att det tagit mig en stund att leta. "Va, har du hittat dem!? Vart?"

Småskrattande berättade jag senare för svärmodern om de luriga byt-låt-knapparna som maken inte hittat. "Va, finns det knappar!? Vart?"

Jag garvar fortfarande åt hennes förvånade kommentar!

måndag 9 maj 2011

Mindervärdeskomplex

Jag beställde ett par snäva jeans i 7/8 längd. Jeansen var hellängd på mig... Betyder det att det helt enkelt fattas en åttondel av mig? Hur vet man vilken åttondel och kunde man kanske rentav få välja!?



Han sjunger nog inte om mig...

fredag 6 maj 2011

Yoghurt med granatäpple, blåbär & kokos

Min absoluta favvofrukost just nu! Recept från "6 kilo på 6 veckor". Fiffigt med alla ingredienserna i receptnamnet. Har man väl pillat ut granatäppelkärnorna så håller de i kylen i några dagar. Det kryllar av antioxidanter i granatäpplen och blåbär, och de innehåller inte särskilt mycket kolhydrater. Granatäpplen är emellanåt rätt dyra. Ett granatäpple kostar väl typ som en 200 g Marabou chokladkaka och chokladen köper man utan att blinka... Enkelt val va!?

Yoghurt med granatäpple, blåbär & kokos

1 port

1½ dl turkisk yoghurt
½ dl blåbär (brukar snabbtina frysta bär i micron)
½ granatäpple (fast jag tar nog lite mindre, 1 granatäpple = 3 frukostar)
1 msk rostade kokosskivor (hälsokost eller Renée Voltaire)

Häll yoghurten i en skål och toppa med resten.



Gillar den här versionen!

onsdag 4 maj 2011

Mascarponegratinerade hallon LCHF

Sönerna fick kladdkaka till efterrätt idag. De har klagat en del över att det varit rätt snålt med efterrätter senaste månaden. Till mig själv lagade jag mascarponegratinerade hallon. Grundreceptet hittade jag här, men jag fick anpassa en aning. Mandelbiskvier är tyvärr inte lchf. Jättegott blev det i alla fall! Vet inte om jag ger mig själv 4 eller 5 i betyg! Kommer helt klart att lagas igen!

Björksocker finns bla hos Bodystore. Vaniljpulver finns i samma hylla som vanligt vaniljsocker. Vaniljpulvret är ekologiskt och innehåller inget socker.

Mascarponegratinerade hallon

4 port

300 g hallon
1 ägg
100 g mascarpone
1 msk björksocker (eller annat sötningsmedel)
1 krm vaniljpulver

Sätt ugnen på 250°. Fördela hallon i 4 ugnssäkra portionsformar. Dela ägget och vispa äggvitan till ett riktigt fast skum. Blanda mascarpone med äggula, björksocker och vaniljpulver. Vänd i äggvitan. Bred ostsmeten över bären. Gratinera högt upp i ugnen ca 5 min tills smeten fått fin färg. Servera genast.

söndag 1 maj 2011

Intervju med en trettonåring

Alla färsbiffar är äckliga. Färsbiffar i gräddsås är ännu äckligare än alla de andra biffarna. Så barn nr 2 åt pasta med riven parmesan. Igen. Vi andra åt italienska kycklingfärsbiffar, som faktiskt var helt okej.



Sådant som trettonåringar gillar.