fredag 30 september 2011

Impad av Mangooutlet!

I förrgår beställde jag från Mangooutlet. Idag levererades min beställning vid min ytterdörr. Leverans inom 48 timmar, från Spanien till Sverige! Det är SÅ värt 8 euro i frakt! Jag har beställt från Mangooutlet flera ggr och den enda gång det krånglat löste de problemet bums. Då var det en klänning med trasigt blixtlås som returnerades på deras bekostnad. En ny levererades med ilfart.

Den här gången blev det en mörkröd sidenklänning och en mörkblå cashmerekofta, till fina fyndpriser :-)

Kazoo in da house

Du har väl inte missat den nya stora modebloggerskan Kazoo? Hon har typ viktiga saker att säga :-)

torsdag 29 september 2011

Dagens dubbel

Sötsur funderar över modebloggarnas proffsfotade top-notch outfits. Jag har också funderat över att det ofta ser så photoshoppat, arrangerat och ospontant ut. Så jag bjuder på en dagens outfit från den verkliga världen, fotat av barn nr 1 medan riset kokade klart. Av de fem bilder han tog var det här den enda som var så pass skarp att mina ben inte såg sjösjuka ut. Han fick order om att kapa bort huvudet, vilket gör att jag ser butchigt bredaxlad ut.

Dagens dubbel således; skotskrutiga ben och thailändsk fiskgryta. Barn nr 4 och jag fiskade upp all spenat ur grytan och övriga söner fiskade upp fisk.

Det rutiga bältet hittade jag på Vero Moda förra veckan. Handen bakom ryggen håller in bältet, som är en aning för stort. Resten är inte nytt och inte från Acne. De svarta herrskorna (med broguemönster, gillar det!) från Bonaparte är mycket sköna.

onsdag 28 september 2011

Velare humanum est

Det är mänskligt att vela, men ack så korkat att vispa ihop en pannkakssmet innan man slutför beställningen från Mangooutlet. Den fina klänningen försvann ur min korg! Och klänningen jag beställde från Bric-a-brac hade visst också råkat ta slut i den färg och storlek jag ville ha. Och Vanessa Bruno klänningen som jag väntat på i en månad blev visst slutsåld under tiden. Ska det vara på det här viset!?

Note from self

Kära Mrs J!

Var så vänlig att sluta upp med att laga köttfärsbiff till middag! Det är INTE gott! Inte ens biffarna med mozzarella och pesto inuti var goda. De var faktiskt inte särskilt mycket godare till lunch idag heller. Föreslår vänligt men bestämt att all köttfärsbiff stryks från matsedeln ett långt tag framöver. Kanske rentav resten av året? Chipotleburgarna kan dock få stå kvar som planerat, för barn nr 1 har uttryckligen önskat det till middag.

Med hopp om bättring (från din sida alltså)!

MVH
My Self

tisdag 27 september 2011

Dränkt lax (aka lax med västerbottensost)

-Men har du dränkt laxen eller!? undrade barn nr 3. Faktiskt var laxen rätt dränkt. Grundrecept från LCHFrecept.com, men det är verkligen extremt mycket sås för bara fyra laxfilébitar. Det var fortfarande väldigt mycket sås trots att jag tog mer lax. Väldigt varierade åsikter om maträtten. Medelbetyg 2,8 av 5. Om jag lagar dränkt lax igen så blir det nog med hel spenat under laxen.

Dränkt lax

6 port

1 kg laxfiléer
5 dl crème fraiche
3 dl grädde
1½ grönsaksbuljongtärning (eller fond såklart)
riven västerbottensost (mängd efter samvete och behag)
citronpeppar & ev salt

Koka upp crème fraiche, grädde och buljong i en kastrull. Lägg laxfiléerna i en smord form. Salta och peppra. Häll över såsen, strö över ost. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 30 min.

måndag 26 september 2011

Den som inte klipper gräset

Den som inte kan klippa gräset fick äntligen ut och resa. Den reste bekvämt i makens handbagage tätt ihoptejpad med en vass sax. Tanken var såklart att maken skulle fastna i säkerhetskontrollen och tvingas att packa ur väskan på plats. Tyvärr verkar de nitiska flygplatskontrollanterna ha varit på rast. De onitiska fattade inte att saxen var ett farligt vapen, så maken märkte inte specialpackningen förrän på hotellrummet. Ett mycket roligt skämt i alla fall, tyckte han. Synd ändå att jag inte hann leta fram någon gammal morakniv till projektet!

söndag 25 september 2011

Du stackars barn som huslig är, du ska ej lägga armen där...

Så blir man skadad, mitt i all överdriven huslighet vid strykbrädan. Sju cm skadad för att vara exakt. Jag har mätt. Min höga underarm pryds för tillfället av ett sju cm långt brännmärke från strykjärnet. På skala ett till sju är sju jättemycket - mest faktiskt, tröstade äldste sonen. Jag kan förmodligen inte utföra mer arbete idag. Sängläge är nog bäst för tillfrisknandet. Möjligen klarar jag att läsa böcker och tidningar under tiden.

fredag 23 september 2011

Vad ska du ha dem till?

Jag fick aldrig ha platåträskor för mamma när jag var liten, för då skulle jag bara stuka fötterna. (Och om man satt för nära TVn blev man blind!) För sisådär sju år sedan köpte jag röda platåträskor. Äntligen liksom!

-Vad ska du ha dem till? frågade maken och svågern.
-Tja till jeans, somriga klänningar och kjolar! svarade jag.

Då vek de sig dubbla i en stor fnissattack över mitt svar. Att någon alls kunde svara så konstigt på den frågan! De menade förstås när och vart. Sandlådan? Stranden? Att svara med tänkbara outfitmöjligheter var bortom deras förstånd.


Så vad ska jag ha de här röda sandaletterna till? Städning (i väntan på sommar alltså)!

Och till jeans, klänningar och kjolar... Och till blommigt. Och till prickigt!

onsdag 21 september 2011

btw

Det gick alldeles utmärkt att lägga alla rationella argument åt sidan. Särskilt när det gäller skor som är svarta eller röda. Helt plötsligt bara fanns de där och snart finns de här ;-) Passar de inte så gråter jag. Fortsättning följer kanske redan på fredag. Kul idé av Ellos att sälja vintageskor så här! Lite Louboutin vore förstås inte helt fel...

måndag 19 september 2011

Washi washi på er alla människobarn


Nej, någon washi tape hade de tyvärr inte. Washi betyder ju papper på japanska!? Men de hade masking tape.

Så maken ringde mig från Japan och frågade om masking tape var typ samma sak som washi. Det lät likt, kom vi överens om. Han plockade på sig ett antal rullar masking tape. Lustigt nog stod det det faktiskt washi på flera av rullarna...

Det finns en hel del washi tape projects på google och en del fina idéer här. Tror att jag ska börja med att sätta upp sönernas scheman! Det är magnetförbud på kylskåpet (förbud utfärdat av yours truly), men lite washi kanske ;-)

Svaret på frågan är 62

Svaret på frågan kan också vara 62. Sextiotvå som i antalet jobbresdagar maken avverkat hittills i år. Kan även avrundas till två månader. Det är rätt mycket det. För mycket. Orimligt mycket rentav. Två månader hittills i år. Och jag är snart så van vid att pussla med fem pusselbitar att jag inte ens vet hur många bitar jag orkar pussla med längre...

lördag 17 september 2011

Who is Keyser Soze?

Näst äldste sonen tog med datorn till en kompis och ska LANA tills ögonen går i kors. Så fort de yngsta två lagt sig tar äldste sonen och jag över soffan. Himla tur att vi har var sitt favvohörn! "The usual suspects" har jag lånat av grannen. Väldigt bra film som sonen lustigt nog inte sett. Keyser Soze hör för tusan till allmänbildning! Lika viktigt att känna till som att svaret på frågan är 42!

Du mamma...

-Du mamma, känner inte du dig väldigt sugen på att baka något? Äppelmuffins eller bullar tex? frågade barn nr 4 oskyldigt. Vilken omtanke liksom, men okejdå muffins är snabbakat.

-Du mamma, hur många muffins får man? undrade barn nr 3.
-Eeh, en räcker väl?
-Jaha! Du menar att man börjar med en, men sedan får man två i alla fall!

torsdag 15 september 2011

Anledningen till varför man segar sig kvar uppe till 23.00?

För då kan man kolla på ögongodis i gamla avsnitt av Criminal Minds. Beklagar att Shemar Moore blev så liten, det finns fler av honom här. Det kan seriöst inte finnas någon annan som passar så där bra i flint!

Hon hann hon

Gårdagens logistiska bravader!

Kl 19.15 - hämtades äldste sonen och hans kompis från deras orkesterspelning, långt bort tvärs över nästan hela sta'n.

Kl 19.30 - strax mer än halvvägs hem plockades barn nr 3 upp från sin träning (där han för övrigt lämnades av kl 18). Kompisen lämnades sedan av vid sitt hem och sönerna vid hemmahuset.

Kl 20 - egen dansträning nere på sta'n. Jag hann, men anlände sist av alla... Autentisk jazz dansar jag, men en dansbekant råkade kalla det för autistisk jazz! Har man en son med autismdiagnos så får man faktiskt skratta åt det namnbytet utan att skämmas! Jag fick i alla fall en bild av ett gäng enstöriga individer som dansade monotont för sig själva och stirrade in i väggen.

Hade egentligen sett fram mot en lugn hemmakväll, men måste gäspa mig igenom veckans tredje föräldramöte.



Trettonåringen tyckte att musiken var gräslig. Faktiskt är jag benägen att hålla med, men koreografin är kul ändå!

onsdag 14 september 2011

Extra, extra! Read all about it!

Alla barnens kläder är vikta och bor i garderoberna! Och jag har även rensat bort för små storlekar. Hörde jag ett hallelujah!?

Ska man vara sådär fanatiskt petig så återstår en blå dekorativ Ikea-plastsäck med min ovikta klädhög...

Broccolisoppa med västerbottenscrème

Sönerna har provsmakat broccolisoppan tidigare och bara yngste sonen fann soppan ätbar. Den här gången fick de potatis- och purjosoppa istället. Jag bakade hasselnötsbröd till, men det blev bara sådär. Grundreceptet till broccolisoppan finns i "6 kilo på 6 veckor". Soppan blir verkligen i blaskigaste laget, men den går åtminstone snabbt att laga ;-)

Broccolisoppa med västerbottenscrème

2 port

1/3 purjo
1 hyfsat stor broccoli
1 vitlöksklyfta
olivolja
5-6 dl grönsaksbuljong (tärning eller fond)
1 dl grädde (eller mer grädde och mindre buljong)
salt & peppar

Västerbottenscrème
kesella
riven västerbottensost

Finstrimla purjon. Dela broccolin i små buketter. Fräs purjon tillsammans med pressad vitlök. Tillsätt broccoli och buljong. Koka under lock tills broccolin är klar, ca en kvart. Blanda västerbottenscrèmen under tiden. Inte så himla noga med proportionerna där, men jag tar nog lika mycket av båda eller möjligen snäppet mer kesella. Mixra soppan. Häll i grädde. Koka upp och salta och peppra.

måndag 12 september 2011

Då tar vi tagelskjortan på

Igår bäddade jag i våra nya grå linnepåslakan från H&M. Jag tvättade och tumlade en gång först, för nya lakan brukar lukta starkt. Men fy tusan vilken sömnlös natt jag fick! Lakanen kliar och sticks så man blir galen! Kom osökt att tänka på den galne albino-munken i Da Vinci koden... Minsting sov hos mig inatt (maken är bortrest) och även sonen sov uruselt. Minns inte alls att våra vita linnepåslakan var SÅ DÄR hemska i början. Att byta lakan mitt i natten föreföll som en mindre bra idé, men jag borde åtminstone ha sovit på soffan istället. Just nu åker påslakanen i tumlaren för andra gången idag. Har helt enkelt tvättat dem på ett superkort program bara för att de ska bli lagom blöta för tumlaren. Återstår att se om dessa tre tvättar räcker...

lördag 10 september 2011

Salong Salle de Bain

Min frisersalong är stängd för den här gången. Maken klippte jag igår kväll och barn nr 3 hann jag med idag innan lunch. Lite otaktiskt, för jag fick dammsuga badrumsgolvet två dagar i rad. Tyvärr saknar jag betalande kunder. Möjligen beror det på att jag inte uppskattar kunder som suckar och undrar om jag är klar snart. Eller så beror det på att jag dammsuger kunderna när jag klippt klart. Salong Salle de Bain beräknas öppna igen i slutet av november om någon vill boka tid. Det är gratis, men klagomål accepteras ej och man blir dammsugen efteråt. Välkommen!



Det finns massvis med håruppsättningsinspiration på Youtube!

fredag 9 september 2011

Lysande gul fiskgryta

Gammalt recept från ICA, men med vissa ändringar av mig. Salta absolut inte av bara farten! Grytan blir på tok för salt om man följer ICAs recept. Salta på slutet om det verkligen skulle behövas. Sönerna äter varken räkor eller musslor. Medelbetyg 3,6 av 5. Aiolin gör jag efter vårt standardrecept.

Lysande gul fiskgryta

4 port

400 g torskfilé, sej eller hoki (eller ta bara lax...)
400 g laxfilé
½ purjolök
½ gul lök
1 msk smör el olivolja
1 vitlöksklyfta
1 tsk timjan
1 tsk basilika (eller färsk basilika på slutet!)
1 pkt saffran á 0,5 g
1½ tsk tomatpuré
2½ dl torrt vitt vin
1½ fiskbuljongtärning (eller motsv mängd fiskfond)
2 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
2 dl vatten
300 g räkor med skal
1 burk musslor á 150 g
(ev 1½ tsk salt)

Tina fisken om den är fryst. Skala räkorna. Skölj och strimla purjon. Skala och hacka löken.

Smält smöret i en stor gryta. Fräs löken ett par minuter tills den blivit glansig och genomskinlig. Pressa i vitlök. Rör ner saffran, tomatpuré, timjan och basilika. Låt detta fräsa med en kort stund.

Tillsätt vin och buljongtärning. Koka ett par minuter. Rör ner grädde, crème fraiche och vatten. Sjud i 15 minuter.

Skär fisken i munsbitar, lägg i grytan och sjud i ytterligare 7 minuter.

Tillsätt räkor och avrunna musslor. Hetta upp och servera genast, gärna med aioli och bröd.

Adjö 122

Någon verkar ha gödslat mina söner i sommar, för tusan vad de växt! Synd att inte jag också fick några cm... Barn nr 2 är nu officiellt längre än jag. Barn nr 4 kan inte alls ha strl 122 längre. Klädrensning pågår. Vi har ingen som kan ärva efter honom, så jag vet inte riktigt vart jag ska göra av alla urväxta kläder.

Även min egen garderob behöver rensas, men jag är bara SÅ dålig på att kämpa mot bra-att-ha-demonen. Det var faktiskt lite lättare att hålla koll på kläderna för något år sedan när jag orkade fota outfits. Funderar på att sälja en del märkeskläder på Tradera och förhoppningsvis dra in lite slantar.

fredag 2 september 2011

Blåbärmojito

Jag är inte mycket för spritdrinkar, men blåbärsmojito lät helt klart intressant! Receptet hittade jag i danska Bo Bedre. Vad tusan är danskvand? Förmodligen bara bubbelvatten, men vi tog Schweppes Indian Tonic för det hade vi i kylen.

Blåbärmojito

1 glas

4 myntablad
1 msk blåbär
2 tsk råsocker
saft från 1 lime
4 cl ljus rom
2 dl danskvand (bubbelvatten, mineralvatten, whatever...)
extra blåbär, isbitar & myntablad till pynt

Mojsa ihop mynta, blåbär, socker och limesaft i en liten skål. Häll i 2 dl danskvand. Sila ner i ett glas. Pynta och drick.

Man måste såklart inte sila, men det blev rätt grumsigt annars.

Kunde ha funkat

-Hej, jag ringer angående annonsen på din Subaru.
-Ledsen, du har ringt fel nummer. Men du kan få köpa en röd folkabuss med körförbud!

Han tackade nej. Synd.

torsdag 1 september 2011

To dymo or not to dymo

Sådärja, nu har jag tagit itu med min briljanta idé! Badrumsdörren nere står för det mesta på glänt och dörrgaveln syns från köksbordet. Irriterande. Först hade jag tänkt skriva en dikt eller en saga, men då får man knappa länge med dymon... Nu blir det kända citat istället! Undrar vad jag ska skriva på resten av dörrarna? Funderar på "I som här inträden..." på dörren till vindsförrådet ;-)

badrumsdörr

ytterdörr